Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Псковски државни универзитет представио ученицима из Србије своје образовне програме

Заједно са Дмитријем Лобарјовим, руководиоцем Одељења за комуникације у образовању Псковског државног универзитета, професором на Катедри за математику и теорију игара, у представљању образовних програма Универзитета учествовала је Олесја Бабенко, руководилац Одељења за образовање Руског дома. Ученицима Зрењанинске гимназије, Карловачке гимназије, Девете београдске гимназије, Електротехничке школе „Раде Кончар“ и студентима Филолошког факултета у Београду представљен је програм бесплатног студирања на основним академским студијама и програму „специјалитет“ у трајању од пет година.

Ученици Електротехничке школе „Раде Кончар“ упознати су са образовним програмима Факултета физике и математике, рачунарске технологије и електроенергетике, инжењерских и грађевинских технологија. Млади су показали посебно интересовање за смерове „Вештачка интелигенција, роботика, сензорика“, „Стручна употреба игара у решавању задатака и математичко моделирање“. Гости из Пскова су били пријатно изненађени концертним програмом који су пре неколико дана у Руском дому приредили ученици  ове школе: иако се руски овде не предаје, ученици су слободно рецитовали стихове и изводили песме на руском језику.

Од ученика Девете београдске гимназије смо сазнали да прво високо образовање планирају да стекну у области психологије, историје, туризма, новинарства и ИТ технологија. Средњошколци Зрењанинске и Карловачке гимназије, који према нивоу свог знања руског језика нимало не заостају за београдском децом, размишљају о томе да школовање наставе у области међународних односа, права, медицинске кибернетике, кореографије, лингвистике.

Студентима и професорима Филолошког факултета у Београду представљени су бесплатни краткорочни  програми „Летње школе“ Псковског државног универзитета, који подразумевају практични курс руског језика, а у оквиру додатног стручног образовања. Студенти су констатовали бројне предности студирања на Псковском државном универзитету: добијање повећане месечне стипендије, непосредна близина студентског дома, базена, кафетерије, библиотеке, фитнес клуба.

Са младима смо доста разговарали о историји и географији Русије и заједно дошли до закључка да Псковки државни универзитет поседује бројне погодности:

– Универзитетски град са десетинама мултидисциплинарних института,

– Могућност стицања дупле дипломе,

– Еколошки и зелен град,

– До Санкт Петербург се возом стиже за 3,5  сата,

– Москва је удаљена сат авионом,

– Псков граничи са земљама Северне Европе,

– Из Пскова се директним летом стиже до Сочија, Казана, Минска

Изражавамо искрену захвалност руководству и наставницима образовних установа у Србији на срдачној добродошлици и лепој сарадњи!