Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому је одржан предновогодишњи концерт, посвећен стваралаштву Петра Чајковског

За чаробну атмосферу вечери биле су заслужне историчарка уметности др Јулија Казанцева гостујући предавач Московске филхармоније, Јекатерина Иваненко, солиста оркестра Бољшој театра (виола) и Марија Чижикова (сопран).
„Музички салон“ је пружио посетиоцима могућност да сазнају доста занимљивости о истакнутом музичком ствараоцу. За многе је била непознаница да је Чајковски писао поезију, радио као новинар и музички колумниста у руским новинским издањима, да је саставио збирку дечјих драмских текстова и наступао у својству диригента својих комада. Пре него што је дипломирао на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу, Чајковски је радио у Министарству правде, а са концерата, на којима су била извођена његова дела готово никад није изостајао цар Александар III. Композитор је био страствени цвећар, а посебну љубав је гајио према ђурђевку.
Петар Чајковски је ушао у историју светске класичне музике као аутор десет опера, три балета и седам симфонија, бројних симфонијских и оркестарских дела. Посебно благо светске балетске баштине су „Лабудово језеро“, „Успавана лепотица“ и „Крцко Орашчић“.
Радујемо се предавањима и концертима ,,Музичког салона“ Јулије Казанцеве у Новој 2024. години! До нових сусрета у Руском дому!