Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Херцеговци у посети донским козацима

Ових дана је у престоници Козака – Новочеркаску код Ростова на Дону боравила делегација из Херцеговине. Своју 140-годишњицу свечано је 19. децембра прославио Донски козачки кадетски корпус „Император Александар III“. Прослављен у старој Русији као један од најбољих кадетских корпуса, он је дао стотине официра и генерала Руске императорске војске. Након револуције 1917. и Грађанског рата у Русији корпус је напустио Русију и стигао у Краљевину СХС. Од 1921. до 1926. био је на рубу Херцеговине у Билећи, да би касније био смештен у Горажду, и на крају прешао у Белу Цркву. Корпус је у Русији обновљен 1994, те је поново постао угледна војна гимназија.

Донци су много допринели културном развоју Билеће, оставивши у сећању билећана врло позитиван траг. Остала је и руска парцела на градском гробљу, која је сада сређена трудом завичајног друштва „Освит“ и његовог председника Миодрага Хрњеза. Миодраг Хрњез, који води и ветеранско удружење „Билечка бригада“, уложио је значајне напоре у промоцију српско-руских веза, а посебно веза са Донцима: пре две године организовао је долазак велике делегације обновљеног Донског козачког кадетског корпуса из Новочеркаска на челу са директором Андрејем Рембајлом.

На прославу јубилеја славног корпуса из Херцеговине дошли су Миодраг Хрњез и проф. др Обрен Гњато, директор Више школе туризма и хотелијерства у Требињу, председник Центра Руског географског друштва у РС.

Гости из Херцеговини су 12. децембра одржали предавање о боравку Донских кадета у Билећи за садашње питомце корпуса. Делегација је гостовала и на телевизији „Дон24“ у Ростову на Дону. На састанку у градској администрацији Новочеркаска размотрени су правци развоја веза измећу два града. Домаћини из Донског козачег кадетског корпуса се потрудили да покажу Козачки завичај у Старочеркаску и да темељно упознају Херцеговце са културно-историјским знаменитостима главног центра Донских Козака.

Главна свечаност прослаљена је 19. децембра на Светог Николу у Новочеркаску. Наступ гостију из РС био је живи пример посебности и чврстине веза наших народа упркос свим изазовима.