Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Издавачка кућа „Добро дете“ одржала је 21. децембра у Руском дому дискусију на тему патриотске литературе за децу

   Издавачка кућа редовно објављује упечатљиве књиге, укључујући и дела о славним јунацима српске епике и историје. Прво чега се издаваштво дотакло била је још увек свежа тема ратова деведесетих година и НАТО агресије. У протеклом периоду су објављене књиге „Кошаре: Нови косовски бој“ и „Срби против НАТО“, а у 2023. прави хит је постала књига „Догодине у Призрену“, посвећена сну о повратку отргнутог Косова. Текстови Александра Миљевића и илустрације Предрага Иконића изазвали су оштру критику прозападних медија, али и власти у Приштини, која их је протумачила као „подстрекивање национализма и непријатељства према НАТО-у“.
   Директор издавачке куће „Добро дете“ Александар Миљевић је на догађају у Руском дому нагласио да патриотске приче имају веома значајно место у општем корпусу националне књижевности и епске традиције, те да је без њих немогуће очувати национални идентитет: „Деца су генерацијама слушала и одрастала уз приче о храбрости и пожртвовању“, истакао је он. Према његовим речима у души српског народа су још увек живе ране из деведесетих, које се не могу излечити никаквом пропагандом.
   У дискусији је узео учешће и пуковник Ђорђе Аничић, један од учесник обарања „невидљивог” Ф-117 27. марта 1999. године. Он је том приликом подсетио присутне на намеру Запада да избрише сећање на отпор НАТО агресији. О битки на Кошарама говорио је ратни ветеран Иван Ранковић, који је нагласио да су војници који су бранили Кошаре тада имали 18 и 19 година: по данашњим мерилима „деца и тинејџери“, одгајани су на примеру хероја борбе за слободу – војводе Синђелића, генерала Живојина Мишића и Петра Бојовића, али и очева и браће – учесника ратова 1991-1995. Професорка књижевности Милена Ковачевић, ауторка књиге „Буди човек“ на тему милосрђа Срба према својим непријатељима, истакла је да се може бити цивилизован и модеран човек, а да се при том не одбацује национално осећање зарад глобализације, те да се деца морају учити патриотизму.
   Млади историчар Милан Бојић, аутор књига „Кошаре: Нови косовски бој“ и „Срби против НАТО” је нагласио да „Добро дете“ следује најзначајнијим вредностима као што су православље, породица и патриотизам, те на њима гради своја издања. Иако Запад настоји да у држави створи друштво лишено морала, са себичношћу као главним идеалом, тим издавачке куће не посустаје и верује да ће својим радом подстаћи да се на књижевном небу појаве нови људи који ће промовисати патриотску књижевност.
   У наставку дискусије организован је културни програм уз учешће младе талентоване солисткиње Јане Лазаревић. У његовој завршници, испред Руског дома присутнима се обратио Георгиј Енгелгардт, истакавши да издавачка кућа „Добро дете“ заслужује све похвале за неуморан рад и напоре да у нимало лаким условима објављује књиге на највишем књижевном и уметничком нивоу.