Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Председник Србије Александар Вучић у посети Руском дому

Александар Вучић је у пратњи амбасадора Русије у Србији Александра Боцан Харченка и директора Руског дома Јевгенија Баранова обишао највећу руску библиотеку у источној и јужној Европи. Овде му је представљена највреднија књига библиотечког фонда Руског дома – Законоправило Светог Саве. Председник се том приликом уписао у Књигу почасних гостију Руског Дома: „Срећан сам што сам имао прилику да посетим Руски дом, научим много о култури наших руских пријатеља и потврдим традиционално чврсто пријатељство између српског и руског народа. Уверен сам да ћемо имати снаге да у будућности градимо још боље односе. Желим вам успех у раду“, написао је он и додао на руском: „Желаю вам удачи и успехов“.

Директор Руског дома Јевгениј Баранов поклонио је председнику комплет издања Руског научног института, који је обновљен захваљујући подршци Руског дома, као и почасну чланску карту бр. 1 библиотеке. Српски лидер је обећао да ће је обавезно искористити, напоменувши да је одрастао на руској култури, те да је као дечак долазио у Руски дом на пројекције цртаних филмова. Председник је истакао глобални значај руске културе, говорио о свом односу према Фјодору Достојевском, кога сматра апсолутним врхунцем светске књижевности, те открио да највише воли романе „Браћа Карамазови“ и „Записе из мртвог дома“.

Александар Вучић је рекао да са великим интересовањем прати активности Руског дома, посебно издвојивши документарни путописни серијал „Културиста у Русији” браће Козарски, који је уз подршку Руског дома од 2022. до 2023. избацио четири сезоне. Вучић је своје утиске разменио са аутором и водитељем серијала Бошком Козарским.

У завршници посете директор Руског дома Јевгениј Баранов уручио је Александру Вучићу слику „Руски дом” познатог у Србији руског сликара Анатолија Ивакина. Председник је обећао да ће ова слика заузети поносно место у Председништву. „Већ знам где ћемо је окачити. Верујте ми, видећете је када следећи пут дођете код мене“, рекао је српски лидер.