Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ДЕКЛАМАТОРА „ЖИВА КЛАСИКА“ 2024.  

„Жива класика“ је такмичење младих декламатора прозе руских писаца на руском језику.

Такмичење се одржава у циљу промовисања, очувања и подршке руског језика и културе у иностранству, као и у циљу подршке и повећавања интереса према руском језику и књижевности међу децом из билингвалних породица.

Узраст учесника је од 10 до 17 година закључно у моменту одржавања изборних етапа међународног финала такмичења (мај 2024).

Рок за предају пријава на сајту – до 25. јануара 2024.

 Учесници се морају регистровати на званичном сајту конкурса https://youngreaders.ru/registration.

Ако учесник не успе да се региструје, молимо да

до 23. јануара пријави проблем и пошаље своје податке ( име и презиме,  e-mail, датум рођења, адресу, број телефона, назив школе,  назив дела, које ће се рецитовати,  и аутор дела) на e-mail ruskijezik@srb.rs.gov.ru

Учесника конкурса може да региструје и његов законски представник (родитељи, усвојитељи, старатељи, тутори).

Приликом регистрације на сајту такмичења потребно је навести аутора и назив дела, које ће учесник декламовати, у супротном учесник неће бити регистрован. После регистрације дело се може заменити (на сајту такмичења).

Током такмичења учесник декламује напамет, без коришћења штампаног текста, одломак из било ког прозног дела било ког руског аутора на руском језику.

 Трајање наступа – од 2 до 5 минута.

 Прекорачење правилника је забрањено.

Препоручено трајање наступа – највише 3 минута.

 Током наступа може се користити и музичка пратња, декорација и костими. Коришћење музичке пратње, декорације и костима неће се рачунати приликом давања бодова за наступ и не представља препоруку.

У случају да учесник не може бити присутан на националном нивоу, обавезно је да се региструје до 25.01.24. на веб-сајту https://youngreaders.ru/registration,

сними свој наступ на видео и пошаље  линк на електронску адресу:  ruskijezik@srb.rs.gov.ru и international@youngreaders.ru до 1. марта 2024. године. Видео наступ ће бити оцењиван у оквиру општег онлајн-такмичења (за све учеснике који нису у могућности да долазе на такмичење у својој земљи).

Победници националног етапе (3 особе) постају учесници међународног финала у мају 2024. године.

 Национална етапа у Србији одржаће се у Руском дому

  1. марта 2022. године у 14.00

 КОНТАКТ ПОДАЦИ

+381 11 2642-178

ruskijezik@srb.rs.gov.ru