Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому је 15. јануара одржано представљање књиге „СРБИ У ВИХОРУ НОВОГ СВИЈЕТА: СРБИЈА И СРПСКА ПРЕД ИЗАЗОВИМА“ проф. др Милимира Мучибабића.

„СРБИ У ВИХОРУ НОВОГ СВИЈЕТА: СРБИЈА И СРПСКА ПРЕД ИЗАЗОВИМА“

➡️ Зборник чине научни радови водећих представника интелектуалне заједнице у региону, па су се на његовим страницама нашла размишљања поглавара Српске православне цркве Патријарха Порфирија, социолога Слободана Антонића, правника Зорана Чворовића, историчара Александра Раковића, политиколога Душана Достанића, Небојше Вуковића и Владимира Кршљанина, филолога Милоша Ковачевића, филозофа Радоја Головића и Драга Перовића.

📚💬Књига обрађује главна геополитичка и културна питања савременице, те изазове са којима се српски народ тренутно суочава „на распућу између позива Европске уније и историјског инстинкта и везе са сталним савезником Русијом“. Како се једна мала држава може развијати и опстајати у окружењу геополитичких превирања, непријатељског окружења и притиска САД и НАТО-а? Проф. др Милимир Мучибабић наглашава да западни глобалисти поричу суверенитет и идентитет других народа, те истиче да је ово крајем двадесетог века довело до трагедије Срба, као првог народа који се није повиновао вођама Запада. ,,Није да нас сви мрзе, већ свако следи своје интересе, а они се не подударају са нашим“, истакао је он. У данашњим условима одговор на ово питање Мучибабић види у одржавању и развијању духовног и културног јединства српског народа преко нових државних граница као темеља будућих политичких одлука.

🎤 На представљању књиге у Руском дому говорио је и проф. др Александар Раковић, научни саветник у Институту за новију историју Србије у Београду, који се дотакао питања сталних притисака Запада на Србију и Српску, истичући потребу јединствене политике и свеобухватног развоја веза са Русијом.