Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Представљена књига о доприносу Руса развоју Косова и Метохије📚

🎤Било нам је изузетно задовољство да у Руском дому крајем протекле недеље угостимо госпођу Радмилу Тодић Вуличевић. Повод је била промоција њене књиге „Руси, Космет и време“, која је недавно објављена у издању центра Руског географског друштва у Србији. Са доста ентузиазма и посвећености, Радмила се латила опсежног и веома значајног посла – да поново оживи и младим генерацијама представи дело и заоставштину „белих“ Руса на Косову и Метохији.

➡️Јунаци њене књиге су обични, али и учени руски људи – архитекте, професори, лекари, официри царске војске, монаси и свештеници који су након избијања Октобарске револуције емигрирали у Краљевину Југославију, уградивши своја знања у различите области југа државе. Прелиставајући странице књиге читалац се упознаје са причама о Русима који према речима Тодић Вуличевић ,,настављају да живе кроз своја дела која су вечна“. Бројни су капитални пројекти на којима су Руси радили: учествовали су у изради првог урбанистичког плана Приштине, зграде биоскопа „Омладина“, Народног позоришта, Филозофског факултета. Деоница пруге од Приштине до Куршумлије, пут Пећ – Андријевица преко Чакора за Македонију дело су руских инжењера. Прва директорка старе болнице у Приштини била је Рускиња…

👏 У представљању књиге учествовао је и њен рецензент, стручњак у области историје руске емиграције у Србији Алексеј Арсењев. Присутни су имали прилике да чују занимљиво и детаљно излагање о доласку Руса на ове просторе, њиховом животу и раду, асимилацији са локалним становништвом… У име издавача присутне је поздравио др Мирољуб Милинчић, руководилац центра Руског географског друштва у Србији.