Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Бели“ Руси и ренесанса српског позоришта

У сарадњи са Удружењем „Петроварадин медија“ у Руском дому одржано је свечано представљање изложбе „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ која кроз архивску грађу – документе, фотографије и текст пружа увид у историјат српског позоришта чији је развој подстакнут ангажовањем руских интелектуалаца који су се услед Октобарске револуције доселили на простор Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

🗣У име домаћина, присутне је поздравио виши саветник Руског дома, др Георгиј Енгелхардт који је направио осврт на позоришну уметност у Русији непосредно пред почетак грађанског рата, у то време на самом врхунцу свог развоја. Он је истакао да су Балкански ратови, а касније и Први светски рат задали велики ударац српској култури, те да се „бела“ емиграција у право време нашла ту да кроз свој педагошки рад пренесе српским колегама професионална знања, те на тај начин унапреди и модернизује различите гране ове уметности. „Приказивање изложбе у Руском дому носи одређену симболику. Настао иницијативом „белих“ Руса, Руски дом је био једно од централних места њиховог деловања и окупљања – дом белих Руса у правом смислу те речи“, закључио је Енгелхардт.

🎤Архивску грађу за изложбу уступио је Музеј позоришне уметности Србије са којим Руски дом иначе бележи дугогодишњу културно-образовну сарадњу. „Оваква врста сарадње је природна и потребна нашим народима. Ово није први пројекат музеја посвећен доласку руских уметника у Србију. Драгоцена је музејска грађа о Русима без којих се не може замислити позоришни живот у Србији. Један од најзначајнијих пројеката музеја била је њена дигитализација чиме је постала доступна истраживачима широм света“, истакла је Весна Буројевић, директорка Музеја позоришне уметности Србије.

👏Изложба путујућег карактера реализује се уз институцијалну подршку Министарства културе Републике Србије. Медијску подршку пројекту пружа “Color Media Communications“. Испред ове медијске компаније присутне је поздравио њен председник, Роберт Чобан.