Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

предавање „Етнолингвистичка истаживања Источне Србије”

У Руском дому је са великим успехом одржано предавање „Етнолингвистичка истаживања Источне Србије” др Ане Плотникове, главног научног сарадника Института за славистику Руске академије наука.

Током двадесет и више година др Ана Плотникова обављала је истраживања српске народне духовне културе. На предавању у Руском дому она је говорила о свом професору, академику Никити Толстоју, етнолингвистици, архаичним и позајмљеним слојевима традиционалне духовне културе који се огледају у језику, као и о својим истраживањима на територији Јужне Славије.

По завршетку предавања присутни су могли да поставе питања. Посебно интересовање публике изазивали су теренски снимци о вампирима и народна тумачења овог феномена. Др Плотникова је детаљно појаснила етимологију појма, његовог развоја, као и теорију о поновном позајмљивању појма из западноевропских култура.

Предавање је одржано на руском језику, па су у публици били научници из области русистике из Београда, Новог Сада и других градова, као и руски сународници који изучавају српски језик у Руском дому.