Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому је 19. и 20. марта одржано годишње такмичење у рецитовању „Очаравајући стихови“

У Руском дому је 19. и 20. марта одржано годишње такмичење у рецитовању „Очаравајући стихови“. На такмичењу су учествовали ученици основних, средњих школа и гимназија из Србије.

Такмичари су рецитовали стихове руских и страних аутора на руском језику по избору. Млади су се такмичили у три категорије: ученици који у школи уче руски језик као страни, ученици којима је руски други матерњи језик и ученици који не уче руски језик у школи. Финалу такмичења претходиле су школске квалификационе фазе, у оквиру којих су бирани најбољи, док је максимално 5 најбољих представника од сваке школе могло да учествује у финалу и наступи на сцени Руског дома.

Жири је имао тежак задатак да изабере најбоље и одреди номиноване у различитим категоријама. У саставу жирија су били: песникиња, оснивач Удружење лекара писаца „Видар“ Радмила Шехић, филолог, наставник руског језика Ана Зоговић, сценариста, драматург, председник Удружења драмских писаца Србије Зоран Стефановић.

Ученици из Београда, Сремских Карловаца, Титела, Ужица, Руме, Српског Итебеја, Тешице, Бабе, Инђије, Младеновца рецитовали су дела руских класика, али и савремених аутора.

ЗА НАЈБОЉЕ СУ ОДАБРАНИ
Категорија „Руски језик као страни“
Ирина Вујатовић (Гран при),
Јана Симоновић, Гимназија „Патријарх Павел“, Раковица (прво место),
Теодора Силард, Карловачка гимназија (друго место), Николина Ивић, Тринаеста београдска гимназија, Катарина Шарић, Младеновачка гимназија (треће место).

Категорија „Руски језик као матерњи“:
Антонина Граматчикова, Карловачка гимназија (прво место),
Татјана Поповић, СМШ ,,Мокрањац“, Београд (друго место),
Анжелика Риљска, Карловачка гимназија (треће место).

Категорија „Ученици који не уче руски језик у школи“: Теодора Младеновић, Техничка школа „Михајло Пупин“, Инђија (прво место).
Добитници специјалних награда су: Јана Симоновић (експресивност извођења), Елена Дубић (лирско извођење), Тара Халкијевић (сложеност поетског извођења), Анжелика Риљска (аутентично рецитовање дела) и Катарина Шарић (најемотивније извођење).