Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Изложба „Јуче Београд, данас Белгород. Крвави траг НАТО-а“

Изложба „Јуче Београд, данас Белгород. Крвави траг НАТО-а“ фоторепортера Сергеја Вењавског и Драгана Миловановића отворена је у Музеју победе, на Поклонаја гори у Москви.

„Не треба сматрати да су градови у називу наше изложбе случајност – у питању је директна веза. Веома је важно што смо се окупили у Музеју победе, јер су, заправо, под маском НАТО-а, сада исти они са којима смо се борили у Великом отаџбинском рату“, истакао је руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков.

Поставка приказује трагичне снимке бомбардовања Београда током агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију 1999. године које је снимио истакнути српски фоторепортер, фото уредник „Вечерњих новости“ Драган Миловановић. На изложби су представљени и радови руског фоторепортера Сергеја Вењавског, које говоре о недавним нападима фашистичких западних марионета ракетама НАТО-а на руски Белгород.

Руско-српска изложба отворила је циклус манифестација које ће у Русији и Србији трајати 78 дана, тачно онолико колико је трајала агресија НАТО-а на СРЈ.

Отварању изложбе присуствовали су Родион Мирошник, амбасадор руског министарства спољних послова за злочине кијевског режима, Олга Макејева, руководилац представништва Доњецке Народне Републике у Москви, Игор Дамјановић, српски ратни дописник и Бранко Влаховић, дописник „Вечерњих новости“ у Москви.

Изложбу у Москви организовало је Россотрудничество у сарадњи са креативним удружењем „Послесловие“ и Музејом победе. Пројекат је подржао Руски Дом у Београду.