Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Документарни филм „БЕОГРАД“ премијерно поводом годишњице НАТО агресије

У Руском дому је 24. марта уприличена премијерна пројекција документарног филма „БЕОГРАД“, који је снимљен поводом годишњице НАТО агресије на СРJ.

Материјале за филм о подмуклом нападу на једну суверену државу прикупио је угледни руски новинар, генерални директор руске државне информативне агенције ТАСС Андреј Кондрашов. Као специјални дописник руске телевизије, Кондрашов је заједно са својим колегама, међу којима је био и Јевгениј Баранов, актуелни директор Руског дома у Београду, извештавао о ратним догађајима на простору Југославије. Данас, 25 година касније, Кондрашов и његови саговорници сагледавају у филму разлоге и последице суровог тромесечног бомбардовања српског народа у коме су страдали војни и грађански објекти – медијске куће, здравствене установе, споменици културе, амбасада Кине и др.

Пројекцију филма која је била отворена за широку јавност својим присуством подржали су   амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, руководилац Федералне агенције „Россотрудничество“ Јевгениј Примаков, први заменик председника Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Владимир Чижов, народни посланик у Народној Скупштини Србије Ненад Поповић и др.

,,Рушењем међународног права и уговора, успостављањем међународног реда по својим измишљеним правилима снаге НАТО-а су 1999. године отпочеле дугорочан процес који и данас траје. Тренутно на територији Украјине. Основни задатак филма је да одбрани истину и сузбије покушаје Запада да изопачи чињенице о агресији, сукобу на територији бивше Југославије и на Косову“, истакао је у Руском дому амбасадор Боцан Харченко.

Саговорници Андреја Кондрашова у филму су: председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, патријарх московски и све Русије Кирил, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и др. За филм је ексклузивно говорио и председник Русије Владимир Путин.

Филм је паралелно приказан на PRVA TV и руском државном каналу Русија 1.