Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Изложба фотографија „ЗАШТО?“ поводом четврт века агресије НАТО пакта на Југославију

У Руском дому је данас отворена изложба фотографија „ЗАШТО?“ руске државне информативне агенције ТАСС и медијске компаније „НОВОСТИ“.
Изложбу архивских материјала руских и српских фоторепортера из периода НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије поздравним обраћањем отворио је директор Руског дома Јевгениј Баранов, иначе некадашњи војни дописник руске телевизије, живи сведок ратних догађа 1999. године и погрома који су почетком 21. века почињени на територији Косова и Метохије. Изложба је отворена у оквиру циклуса манифестација које је Руски дом организовао поводом обележавања 25. годишњице НАТО агресије на СРЈ, а непосредно пред почетак научне трибине „НАТО агресија против Југославије: историјско сећање и дугорочне последице“.
Високим руским и српским званицама међу којима су били и Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко и руководилац Федералне агенције Росструдничество Јевгениј Примаков, као и представницима научне заједнице, стручњацима у области политикологије, међународног права, члановима борачких и друштвених организација и медијима обратио се генерални директор информативне агенције ТАСС Андреј Кондрашов.
Он је том приликом истакао да је основни задатак изложбе да присети јавност на стравичне догађаје који су се одиграли пре 25 година. „24. марта се променио цео свет. Догађаји од пре четврт века су оснажили право јачег у односу на међународно право. Нећу претерати ако кажем да су ратови у Авганистану, Ливији, Ираку, тренутно у Палестини и у Украјини почели тачно 24. марта 1999. године. Морамо се тога сећати и о томе говорити са нашом децом. Не смемо оставити медијског простора нашим опонентима да попуне вакуум својим искривљеним чињеницама“, истакао је Кондрашов. Он је посебно нагласио да Москва никада није остајала по страни од онога што се дешавало у Србији. То показују и кадрови репортера ТАСС-а: падом прве бомбе руски народ је изашао на масовне протесте испред америчке амбасаде, истог тренутка су уследиле изјаве руске државе и њених политичких партија, организовани су конвоји са хуманитарном помоћи. Андреј Кондрашов се посебно осврнуо на племенити гест некадашњег премијера Русије Јевгенија Примакова, који је „заокретом изнад Атлантика”, сазнавши у авиону на путу за САД да су НАТО снаге почеле бомбардовање Југославије онемогућио Американцима да легитимизују своју незакониту операцију који су отпочели 24. марта.
У име медијске компаније „НОВОСТИ“ присутнима се обратио главни и одговорни уреднике ове куће Милорад Вучелић. Изразивши саучешће породицама жртава крвавог терористичког напада који је почињен у Москви, нагласио је да је изложба упечатљиво сведочанство страдања српског народа, разарања и комадања СРЈ. ,,Противно било каквом међународном и људском праву и без одлуке Уједињених нација извршена је дивљачка оружана агресија на Србију. О томе потресно сведоче фоторепортери „Вечерњих новости“. Неки од њих су били рањени вршећи свој новинарски задатак.
Изложба такође сведочи о солидарности руског народа, протестима и миротворним напорима највиших руских државника на челу са Јевгенијем Примаковом. Он је подсетио да је Примаков још 30. марта 1999. године допутовао у Србију и покушао да буде посредник у преговорима за успостављање мира. „Политика која је довела до агресије је и даље жива и активна и спремна да почини највеће ужасе. О томе сведочи све оно што се дешава на фронту против Русије. Све ово мора представљати активно сећање које обавезује и подстиче на борбеност и на будност да останемо непокорни, слободни и суверени“, закључио је Вучелић.
Изложба фотографија „ЗАШТО?“ биће отворена у Руском дому до 10. јуна.