Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Фјодор Лукјанов о савременој руској спољној политици

После гостовања на Happy TV Фјодор Лукјанов, главни уредник политичког магазина „Русија у глобалнoj политици“, директор главног руског дебатног клуба „Валдај“, водитељ угледне руске ТВ емисије „Међународна ревија“ одржао је предавање о савременој руској спољној политици на Институту за европске студије.

Фјодор Лукјанов дао је преглед односа СССР-а и Русије са Западом у протеклих 40 година – од Горбачовљевог „новог размишљања” 1980-их до почетка СВО у фебруару 2022. Аналитичар се посебно фокусирао на то како су дуги доследни покушаји Москве да успостави позитивне односе са Западом наилазили на занемаривање и незаинтересованост САД и њених европских партнера што је постепено довело до ерозије партнерства и суштинских промена у руској спољној политици. Он је истакао да је НАТО агресија на СРЈ 1999. године утицала на промену погледа руског друштва и елите.

Русија је 2022. прешла на нову спољну политику, заузевши чврсту антизападну позицију, одуставши од покушаја проналажења ситуационих компромиса. Говорећи о уласку међународног система у период новог хладног рата, Лукјанов је нагласио да Русија и цео свет доживљавају озбиљну трансформацију, те да је у оваквим условима важно да земље задрже максималну слободу маневара. Концепт државе-цивилизације даје Русији флексибилност у избору партнера и изградњи односа са различитим деловима света.

Говорећи о руско-српским односима, Фјодор Лукјанов је истакао да је актуелна криза уочљиво подигла углед Срба и њихове државе у очима Русије и позвао на јачање билатералних односа у свим областима.

Предавање Лукјанова привукло је пажњу водећих српских међународних стручњака, између осталог експерата из Финске, Турске и Француске који су учествовали онлајн. У контексту глобалне кризе, Београд је поново постао место међународне комуникације врсних стручњака.

Било нам је задовољство да пружимо организациону подршку угледном руском аналитичару и нашим драгим колегама са Института за европске студије!