Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Конференција „НАТО агресија – 25 година касније“ у Руском Дому

У Руском Дому је 21. марта одржана конференција посвећена сећању на бомбардовање СР Југославије „НАТО агресија – 25 година касније“.

Присутне су поздравили Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и почасни председник Фондације „Бесмртни пук Србија” др Ненад Поповић. У раду конференције учествовао је велики број стручњака, а догађају су присуствовали и непосредни учесници ратних догађаја – пуковници Славиша Голубовић,
Душко Шљиванчанин, Золтан Дани и Сретен Ерегић.

„Бомбардовање 1999. године је агресија у сваком смислу те речи. Био је то напад на земљу која није била претња за НАТО у жељи за дезинтеграцијом земље и намером да се Косово претвори у „анти Србију“. Притисци се и даље врше како би Србија стала на колена“, истакао је Александар Боцан-Харченко, нагласивши да је Москва покренула низ иницијатива којима ће се осудити напад земаља НАТО-а на Југославију, те подсетио да је руска Државна дума усвојила нацрт текста документа којим ће се обратити Уједињеним нацијама поводом 25. годишњице бомбардовања СР Југославије.

,,Бранећи право свог народа на Балкану и штитећи свој уставни поредак, Србија се није уклапала у тек створени међународни униполарни поредак под вођством Запада. Таква слободарска Србија је морала бити кажњена. У ослобађању од окупатора и у грађењу своје државе Срби су увек имали подршку руског народа и ниједна пропаганда неће моћи да уништи српску захвалност Русији“, нагласио је у поздравном обраћању др Ненад Поповић.

У раду конференције учествовао је и директор Руског Дома у Београду Јевгениј Баранов. Током свог новинарског рада на простору Балкана у периоду од 1998. до 2010. године Баранов је био жив сведок несрећних догађаја у Југославији и доласка руских трупа на Косово.

Конференција је одржана у организацији Фондације „Бесмртни пук Србија”.