Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Диктат Победе одржан у Руском дому

Диктат Победе – тест који садржи питања везана за историјске догађаје из Другог светског рата, покренут је у Русији и међународног је карактера. Руски дом је његов стални учесник, а заинтересовани су ове године могли да провере своја знања 26. априла.

Тест су радили учесници из Београда, Новог Сада и Пожеге, ученици Дванаесте београдске гимназије, ђаци ОШ „Исидора Секулић“, а најмлађи међу њима имао је само 9 година. Придружили су им се и средњошколци Руске школе при Амбасади Русије у Београду, као и чланови српског огранка руског удружења ветерана „Ратно братство“.

Догађај је уводним обраћањем отворио Владимир Љалин, координатор руског државног програма „Историја сећања“ у Владимирској области, посланик Савета народних посланика града Владимира, члан партије „Јединствена Русија“.

Диктат је трајао 45 минута, а његови учесници су имали задатак да одговорена на 25 питања. За неке ово није био тежак изазов, док су се други помучили да све заврше у року. По завршетку диктата, учесници су разговарали о питањима и размењивали своја искустава и знања.

Диктат Победе се одржава од 2019. године на иницијативу Организационог одбора „Наша Победа“. Догађај организује Јединствена Русија у сарадњи са Руским историјским друштвом, Руским војно-историјским друштвом и Сверуским друштвеним покретом „Добровољци победе“ уз подршку Федералне службе за надзор у образовању и науци, Россотрудничества и Министарства просвете Руске Федерације. У Србији је Диктат одржан на руском и српском језику.