Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Председник Србије АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ одржао говор у РУСКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ

Председник Србије Александар Вучић одржао је у Руском дому 15. маја увече говор на тему „Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа“. Догађај је постао главна друштвено-политичка вест данас у Србији, те привукао пажњу водећих телевизија и других медија у Србији и Русији.

На манифестацији су присуствовали Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је поздравио присутне пред почетак Вучићевог говора, затим Патријарх Српски Порфирије, потпредседник Владе Александар Вулин, министри Никола Селаковић, Немања Старовић, Дејан Ристић, Ненад Поповић, друштвени посленици и представници српских ветеранских организација.

На почетку свог обраћања српски лидер је позвао патријарха и епископе да се помоле за здравље премијера Словачке, Роберта Фица, који је у среду у атентату био рањен, назвавши га „братом“ и једним од малобројних слободних и слободарских лидера у Европи.

Председник Вучић је затим одржао говор на руском језику о недопустивости ревизионизма Другог светског рата.

„Уз свестрано коришћење друштвених мрежа и савремених медија, већина младих, и не само на Западу, данас сматра да су Американци одлучујућу победу донели у Другом светском рату над нацистичком Немачком, те да је искрцавање савезничких снага у Нормандију била пресудна и најважнија битка у Другом светском рату. Не умањујући важност снаге америчке економије и моћи њиховог оружја, реч је наравно о бруталној неистини,“ – истакао је Вучић.

Српски председник је изјавио да у случају доприноса различитих земаља у победу над нацизмом „бројеви говоре више од речи“, те упоредио ниво губитака САД-а и Совјетског савеза. Такође је навео да се исто ради и на извртању чињеница када је у питању простор бивше Југославије у годинама Другог светског рата.

„За мене и моје потомке 9. мај ће увек бити Дан Победе који ћемо славити,“ – окупљенима је српски лидер рекао на руском језику у препуној сали Руског дома у Београду уз аплауз присутних.

Детаљније о догађају◀️