Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Подгорици отворена изложба о Петру Великом

Свечано отварање изложбе „Руско-црногорски односи током епохе Петра Великог“, посвећене 325. годишњици обуке руских морнара у школи Марка Мартиновића, одржано је у Подгорици у једном од најзначајнијих простора црногорске престонице. Представљање је одржано у крипти храма Христовог Васкрсења, где је сахрањен вољени у народу митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У својству представника Српске православне цркве госте је поздравио архијерејски намесник подгоричко-даниловградски протојереј Предраг Шћепановић.

Затим се присутнима обратио амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков, који је бројним посетиоцима честитао Дан светих Ћирила и Методија, Дан словенске писмености и културе. „Треба такође истаћи да је оно што се 23. маја догодило у Њујорку велика срамота за иницијаторе резолуције о Сребреници. Ова резолуција представља велику претњу за дијалог на Балкану и крши Дејтонски споразум. Као што знате, Русија је гласала против ове резолуције,”- изјавио је руски дипломата. Окупљени су на речи амбасадора узвратили огромним аплаузом. После уводних обраћања одржана је пројекција документарног филма и Сави Владиславићу-Рагузинском, након чега су се гледаоцима обратили редитељ филма Славица Стефановић и потомак руског грофа Бранко Вукомановић.

По завршетку манифестације публика је добила на поклон књигу „Наутика”, повећему школи Марка Мартиновића у Перасту. Том приликом, гледаоци су замолили Амбасадора Русије Владислава Маслењикова, који ускоро завршава свој мандат у Црној Гори, да потпише књиге као опроштајни поклон народу Црне Горе.

Изложба ће трајати све до Дана руског језика, 6. јуна, који је у Русији нераскидиво везан за име Александра Пушкина. Ове године ће се 6. јуна навршити 225 година од рођења великог руског песника. Посебно је симболична и чињеница да је Сава Владиславић судбоносно био заслужан за то што је Русија добила Пушкина…

Изложбу су припремили Руска државна библиотека и Руско историјско друштво уз подршку Руског дома у Београду.