Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Вече „ДРАГОШ КАЛАЈИЋ И РУСИЈА“ у Руском Дому у Београду

У пуној сали Руског Дома, на Св. Ћирила и Методија, а поводом Дана словенске писмености и културе, одржано је вече „Драгош Калајић и Русија“. Драгош Калајић (1943-2005), истакнути српски мислилац, писац, новинар, уметник, друштвени радник имао је значајан утицај на интелектуални и друштвени живот Србије, посебно у последњим деценијама 20. века.

Иако је после смрти на његово име стављен прећутни табу, о интересовању за лик и дело Драгоша Калајића и поштовању које он ужива у друштву говоре препуне сале на дешавањима, посвећеним његовом сећању. Калајић не само да је упознао Србију са идејама европских конзервативаца и традиционалиста, већ је одиграо и огромну улогу у поновном међусобном упознавању Србије и Русије крајем 20. века – периода распада СССР-а и Југославије, криза и ратова у нашим земљама.

О улози Калајића и познанству са њим, са руске стране говориле су историчарке др Наталија Нарочницка (академик САНУ) и др Јелена Бондарјева, која је посебно заслужна за успостављање контаката Калајића са руским патриотама.

Са српске стране, о односу мислиоца према Русији излагали су његов пријатељ редитељ Драган Ћирјанић, историчар и политиколог др Александар Гајић и директор Института за европске студије др Миша Ђурковић. Ђурковић је том приликом истакао заслуге Калајића на представљању постсовјетске Русије српском друштву и његову велику пажњу коју је поклањао дешавања која су се тада одвијала на том простору. Због тога не чуди да је управо Калајић веома тачно предвидео будући сукоб Запада и Русије и њен неизбежни повратак самосталном развоју, а све то у књизи „Русија устаје“.

Захваљујемо се породици, пријатељима и поштоваоцима Драгоша Калајића на организацији догађаја!