Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У манастиру Св. Александра Невског у Угљевику, 12. јуна, обележено је 25 година од „Марша на Приштину“ – десанта руских падобранских мировних снага из базе у Угљевику на аеродром „Слатина“ на Косову и Метохији

Руско друштво је веома болно реаговало на агресију НАТО-а на Југославију, тражећи да се братски народ заштити. Десант падобранаца из Угљевика оличавао је ову жељу.
Иако појачан, падобрански одред није имао шансе у копненој борби са НАТО машинеријом. Без обзира на ово, официри и војници су свесно ишли на ризик како би помогли братском српском народу.

Припремивши конвој, команда бригаде је успела да завара будност стационираног у тој области америчког контингента и међународних контролора и појури на Косово.

Марш на Приштину је за многе био знак да се Русија враћа улози велике силе, али и традиционалној политици помоћи Србији. У јуну 1999. је чак и ослабљена кризом Русија показала да неће толерисати кршење међународног права и својих интереса. Запад ово никада није схватио.

Манастир Св. Александра Невског је смештен у непосредној близини храма који су изградили руски мировњаци, стационирани у Угљевику од 1996. до 2003. Предат Српској Православној Цркви, постао је још једна жива нит која повезује наше народе.

Поводом годишњице, у манастиру Св. Александра Невског је служен свечани молебан светом кнезу, који је веома поштован и код Руса и код Срба.

Архијерејски наместник угљевичко-јањски протојереј Александар Тешић беседио је о духовном и историјском преплитању наших народа. О историји манастира и његовом значају за становнике тог краја говорио је протојереј Срђан Васиљевић.

У име Руског дома присутнима се обратио др Георгиј Енгелхарт, који је подсетио на значај подвига мировњака за руско друштво.

Посебно је упечатљива била прича директног учесника марша, председника Удружења српско-руског пријатељства „Завет“ из Бијељине Саво Цвијетиновића. Цвијетиновић је 1999. године био начелник локалне полиције и обезбеђивао излаз конвоја преко границе у Србију све до Косова. Помоћ Русије је скупо платио: западни званичници у Босни и Херцеговини су га сменили са дужности, а недавно су му поново уведене санкције.

У културно-уметничком делу програма наступиле су Лидија Жарић и Љубица Тимановић, које су извеле српске и руске песме. Присутнима су се представили и млади таленти Софија Буквић и Снежана Деспотовић.

Захваљујемо се настојатељици манастира мати Филофеји на дивном програму, посвећеном српско-руским везама.