Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Београд – прва станица пројекта „Путеви Победе“

19.10.2019., 08:00 - 20.10.2019., 17:00

Федерална агенција „Россотрудничество“ и Руско војно-историјско друштво су покренули  пројекат образовног карактера „Путеви Победе“.  У оквиру пројекта, у градовима за чије су ослобођење  1945. године установљене ратне медаље: Београду, Варшави, Будимпешти, Бечу, Берлину, Прагу биће организоване туре путевима ратних победа.

Прва станица пројекта је Београд. Даном ослобођења Југославије од немачких окупатора у Другом светском рату сматра се 20. октобар 1944. године, када је окончана Београдске операције.  У биткама за ослобођење Београда учествовала је војска 3. Украјинског фронта (командант Фјодор Толбухин), део снага 2. Украјинског фронта (командант Родион Малиновски) и јединице Војске Југославије (командант Јосип Броз-Тито).

Учесници пројекта „Путеви Победе“ – ученици средњих школа и гимназија Београда и чланови покрета „Волонтери Победе“ из Русије ће 19. октобра  посетити историјски значајна места, посвећена ратним дешавањима у Другом светском рату: спометник Совјетским ратним ветеранима и Незнаном јунаку на Авали, Спомен-парк „Јајинци“, Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944.-  први меморијални комплекс отворен у Београду након Другог светског рата поводом десетогодишњице ослобођења престонице. Туру је организовао Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

У Русији се пројекат „Путеви Победе“ реализује у оквиру војно-патриотског програма Агенције за развој домаћег туризма и Руског војно-историјског друштва. У оквиру пројекта се за децу и омладину  редовно одржавају бесплатне екскурзије уз посету објеката од историјског и културног значаја, обиласци градова којима је додељено звање Хероја, градова ратних победа.

Пројекат је усмерен на очување историјског сећања и  супротстављање покушајима фалсификовања ослободилачке мисије Црвене Армије.

Детаљи

Почетак:
19.10.2019., 08:00
Крај:
20.10.2019., 17:00