Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Поводом 75-годишњице побуне у логору смрти Собибор Отварање изложбе архивског материјала и пројекција играног филма „Собибор“

11.10.2018., 18:00 - 20:00

  • 11. октобар (четвртак), 18.00

Велика сала Руског дома

 

У четвртак, 11. октобра у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду биће отворена изложба архивског материјала, посвећена поручнику Совјетске војске Александру Печерском, организатору једине успешне побуне у нацистичком логору смрти Собибор у Пољској.

Одмах по доласку у Собибор Печерски је стао на чело одбора совјетских ратних заробљеника. Заједно са њима осмишљава смели план бекства захваљујући коме је из логора смрти успело да се извуче око 300 заробљеника.

Послератне године живота Александар Печерски је посветио гоњењу нацистичких злочинаца који су служили у логору, потрази за учасницима побуне и бекства, прикупљању архивске грађе везане за подвиг и трагедију заробљеника у Собибору.

Подвиг собибораца је дуго времена остао без дужног признања. Фебруара 2016. године Указом председника Руске Федерације Владимира Путина Печерски је посмртно награђен Орденом за храброст, а званично признање су добили и Хероји Собибора.

Изложбу архивских материјала приредила је Фондација сећања на Александра Печерског, на основу материјала из књиге „Собибор. Хроника побуне у логору смрти“ аутора Ј. Маркове, К. Могилевског и М. Едељштејна.

Уз подршку Фондације сећања на Александра Печерског 2018. године у биоскопима у Русији  и широм света приказан је играни филм „Собибор“.

Главну улогу у филму тумачи Константин Хабенски, коме је рад на филму уједно било и прво редитељско искуство. Управника логора есесоваца Френцела игра холивудски глумац  Кристофер Ламберт. Остале улоге тумаче познати глумци руског и европског филма. Пројекција филма „Собибор“ биће одржана 11. октобра у 18 часова у Великој сали Руског дома.

Детаљи

Датум:
11.10.2018.
Време:
18:00 - 20:00