Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Промоција књиги „Стара Србија и Албанија“

20.02.2019., 18:00 - 19:30

Поштовани читаоци,

Позивамо вас да 20. фебруара са почетком у 18:00 у Руском дому присуствујете промоцији књиге „Стара Србија и Албанија“ Ивана Јастребова, чији се превод на српски језик објављује по први пут у издању Службеног гласника, 130 година после смрти аутора. Превод књиге је радила Весна Смиљанић Рангелов, а редактуру превода и поговор – Борисав Челиковић.

Иван Степановић Јастребов (1839-1894), провео је свој радни век на Балкану као дипломатски представник Руске царевине. Дужност руског конзула у европској Турској омогућила је Јастребову, пасионираном истраживачу, да пропутује и упозна Стару Србију, Македонију и Албанију, као и да их свестрано изучи.

Његово дело „Стара Србија и Албанија“ треба посматрати као важан извор за проучавање Подримља у другој половини XIX века, и то у географском, историјском, етнографском и демографском погледу. То су крајеви у којима је неколико векова трајао процес потискивања српског становништва, који је окончан у другој половини XX и почетком XXI века његовим потпуним протеривањем.

Детаљи

Датум:
20.02.2019.
Време:
18:00 - 19:30