Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Историјско-документарна изложба ,,Да се не заборави!”

03.11.2021., 19:00 - 09.11.2021., 19:00

Злочини нациста и њихових саучесника против цивилног становништва Совјетског Савеза и Европе

Поводом 75. година од почетка Нирнбершких суђења

У среду, 3. новембра у 19.15 часова, у Галерији Руског дома биће представљена историјско-документарна изложба „Да се не заборави!“ Руског историјског друштва, Фондације ,,Историја отаџбине“ и Федералне архивске агенције Руске Федерације.

Изложба подсећа куда воде расизам, национализам и приказује јавности монструозне злочине почињене над народима Совјетског Савеза и Европе током Другог светског рата.

Поставком је обухваћен само део стотина хиљада документованих доказа – документа немачке команде о успостављању окупационог режима, поступању према ратним заробљеницима и цивилима, спровођењу казнених операција, сведочења очевидаца, акте комисије за истраживање злочина, материјале обдукција жртава и експертиза масовних гробница, сведочења преживелих логораша, шокантне фотографије са места злочина. Документа сведоче о крвавом терору, невиђеним зверствима и насиљу над женама, децом, старцима… Део изложбе говори о зверствима трупа нацистичке Немачке на територији Југославије и послератним суђењима ратним злочинцима.

Историјско-документарна изложба „Да се не заборави!“ још један је доказ колико је била важна победа над нацизмом и ослобађање концентрационих логора и заточеника гета од стране совјетских трупа и њених савезника у Европи.

Изложба ће  бити отворена за посетиоце до 9. новембра 2021. године.

Детаљи

Почетак:
03.11.2021., 19:00
Крај:
09.11.2021., 19:00