Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Отварање изложбе слика „Номади“ уметника Алексеја Дмитријева

09.11.2021., 18:00 - 20.11.2021., 18:00

Изложба је организована уз подршку Комитета за националну политику  и медије Републике Алтај и Дома Пријатељства народа

  1. новембар у 18.00 часова

Галерија Руског дома

Улаз слободан!

Алексеј Дмитријев, сликар изузетног талента, познат је не само у Републици Алтај, где живи и ради више деценија, већ и ван њених граница. Дипломирао је на позоришно-уметничком факултету Универзитета у Ташкенту и по професији је позоришни сценограф. Алексеј Константинович се осим сликарством бави и позоришном сценографијом, костимографијом и илустрацијама.

По речима његових колега сликара, радови Дмитријева су другачији од оних, које смо навикли да видимо, разликују се од радова уметника реалиста. Његове слике су филозофско размишљање о животу и човеку. Његово стваралаштво је одговор на савремене тенденције у сликарству, каје се удаљава од сижеа, постаје условно, које нам се обраћа знацима и симболима. Чини се да није случајно што је сликар нашао надахнуће за свој рад управо у Горном Алтају. Природу овог Сибирског краја „опевао“ је познати руски сликар Николај Рерих. Крај са седам хиљада језера, крај брзих река и немих пејзажа. У давна времена управо овде су се пресецали путеви номадских племена. Пре стотину хиљада година овде су живели људи. Вековима је овај живописни крај био у саставу Велике Монголске империје: коњица Џингис кана газила је нежни рунолист у долинама и савладавала стрме планинске превоје.

,,Номади“ – међународни уметнички пројекат, који уједињује уметнике из различитих земаља, блиских духом и блиских по схватању улоге сликарства  и културе као средстава спознаје своје суштине и везе са спољним светом.  Животни пут Алексеја Дмитријева је својеврсна илустрација теме светских сеоба, гледана кроз призму личног искуства. У трагању за природом, која би одговарала његовом унутрашњем свету, прошавши кроз искушења престоничког живота у Москви, изабрао је место за свој боравак планине Алтаја, прапостојбину номадске културе Скифа и Туркијаца, чије трагове чувају стене и степе овог краја, на граници Кине, Монголије, Казахстана и Русије. Прожимање са светом архетипова древног Алтаја, забележено је у радовима уметника.

Детаљи

Почетак:
09.11.2021., 18:00
Крај:
20.11.2021., 18:00