Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Поводом 50 година хора „Лучинушка“: концерт и изложба „Песмом пишемо историју“

18.11.2022., 19:00 - 21:00

Драги пријатељи!

Са задовољством Вас позивамо на концерт и отварање изложбе ,,Песмом пишемо историју“. Концерт и изложба, о хору словенске песме ,,Лучинушка“, одржаће се у петак 18. новембра, са почетком у 19 часова у Галерији Руског дома у Београду. Хор ,,Лучинушка“ ове године прославља пола века деловања, у оквиру којег је био нераскидиви део Руског дома.

Године 1972. на Одсеку за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду професор руског језика и историје руске културе Андреј Тарасјев окупио је групу студенткиња које су песмом испуњавале време између часова. Неретко су се окупљали у професоровом кабинету и полако су се та дружења завршавала књижевним вечерима и песмом. Врло брзо, неформална група од 19 девојака прерасла је у хор, који су у прво време искључиво чиниле студенткиње Славистике. Циљ хора био је да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају језик, култура и књижевност народа чији су се језици студирали, а уз то да се олакша и занимљивијим учини и само студирање.

Хор се првобитно звао „Ивушка“, по истоименој песми, али је убрзо променио име у „Лучинушка“. Реч луч у свим словенским језицима означава бакљу, ватру, светлост.

Хор ове године прославља пола века деловања и може се похвалити многобројним турнејама по Србији и иностранству.

Детаљи

Датум:
18.11.2022.
Време:
19:00 - 21:00