Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Представљање изложбе ,,Трон“

15.11.2022., 18:00 - 30.11.2022., 18:00

Уторак, 15. новембар у 18 часова

Галерија Руског дома

Улаз слободан

Изложба светски признатог графичког дизајнера и награђиваног фотографа Павела Суровог приказује богатство различитости народних ношњи народа Балкана. Његов рад је специфична реинтерпретација народних ношњи као нематеријалног културног наслеђа, која смело компонује традиционалне елементе приказијући их из оригиналне перспективе, која на специфичан начин мења естетичне и традиционалне моделе. Стављајући спој традиције и духовности у фокус, изложба „Трон“ представља оригиналне и аутентичне народне ношње Балкана.

Сам назив изложбе алудира да архаичне народне ношње црпе инспирацију са краљевских дворова, а краљевске круне симболизују свадбена оглавља. На краљевском двору поред раскоши до изражаја долази женска лепота, која је главна инспирација многих уметника и свака жена жели да буде најлепша, да буде на Трону. Различити народи кроз своју народну ношњу истичу своје аутентичне симболе и обележја, који их одређују као народ и у том смислу чине јединственим и посебним. Аутор и фотограф Павел Суровy је својим етнографским истраживањем и кроз  фантасмагоричне фотографије ту подударност сублимирао у један оригиналан и јединствени исказ.

Посебно битан елемент његовог уметничког приступа је поимање женске лепоте као неисторијске, односно ванвременске естетске категорије. Kроз уметничко откривање мистичности народних ношњи, веровања и митова из различитих епоха проговара архетип Афродитине лепоте. Ствара модерни етно арт концепт и нови приступ традиционалном наслеђу, који кроз алегорију спајају прошлост и будућност. Његов рад је плод трагања за идејом вечне лепоте, за духовном инспирацијом којом је надахнута његова уметност, за сновима и недостижном вечношћу, за изразом који мења поглед на жену, религију, историју и традицију и, на послетку, за експериментом и филозофском игром која провоцира и мења укорењене догме и обрасце понашања.

Изложбу организује Град Нови Сад и Културни центар ,,Кисач“ уз подршку Руског центра за науку и културу ,,Руски дом“ у Београду.

Детаљи

Почетак:
15.11.2022., 18:00
Крај:
30.11.2022., 18:00