Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Представљање монографије Видоја Голубовића „Пруга снова. Омладинска радна акција Београд – Бар 1971-1975“

10.03.2023., 18:00 - 19:30

О монографији говоре:

Светозар Тоза Мијаиловић,

Проф. др Аца Марковић, Момир Моша М. Марушић, Велизар Поповић и аутор

Програм води: Алекса Зарев

 

Петак, 10. март у 18 часова

Велика сала Руског дома

 

Пруга Београд – Бар је била један од највећих капиталних инфраструктурних објеката у бившој Југославији и један од највећих градитељских подухвата. Следећи традицију омладинског градитељства из времена обнове ратом опуштене земље, омладинци су, организовани у Омладинске радне бригаде из целе земље, дали немерљив допринос изградњи пруге.

Омладинска радна акција Београд – Бар је била велика и масовна акција на којој је, у периоду од пет година, учествовало 12.500 акцијаша. Кроз своје учешће омладина је упркос изузетно тешком и неприступачном терену остварила огроман радни учинак. Акција је подржана од омладине и грађана читаве бивше Југославије, као и тадашњих политичких руководства на челу са председник Титом који је и отворио пругу 1976. године путовањем ,,Плавим возом“ од Београда до Бара.

Иза километара изграђене пруге остала су неизбрисива сећања на искрена другарства, пријатељства, солидарност, мултикултуралност, толеранцију и свеколико бригадирско стваралаштво.

Видоје Д. Голубовић

Изучава културно-историјску баштину и њено представљање јавности кроз туризам. Докторирао је на Факултету за безбедност. До сада објавио стотинак научних и стручних радова. Уредник више научних зборника и монографија. Посебну популарност код читалачке публике стекле су његове књиге ,,Механе и кафане старог Београда“ и „Београд испод Београда.“

Белградом».

Детаљи

Датум:
10.03.2023.
Време:
18:00 - 19:30