Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Премијерна пројекција филма „Нирнберг“

09.05.2023., 19:00 - 21:00

На Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, 9 маја у 19 часова у Руском дому биће одржана премијерна пројекција руског играног филма „Нирнберг” (2023) са преводом на српски језик. Филм ће бити приказан на биоскопској опреми нове генерације, којом је захваљујући Руској фондацији за кинематографију сада опремљена наша сала ,,Фјодор Шаљапин“.

Ово је први у светској кинематографији дугометражни играни филм о Нирнбершком процесу када су пред „суд народа“ изведени некадашњи челници Трећег рајха, оптужени од стране Међународног војног трибунала за ратне злочине без преседана, злочине против човечности, отварање концентрационих логора и логора смрти, убиства цивила и геноцид.

Сценарио филма заснован је на роману ,,У векове векова“ руског адвоката и историчара Александра Звјагинцева, који је више од 40 година проучавао Нирнбершки процес. Филм у режији Николаја Лебедева окупио је изванредан међународни глумачки састав из Русије, САД, Велике Британије, Немачке, Чешке, Француске, Белгије, Аустрије, Данске и других земаља. Неки од глумаца су добро познати српској публици. У филму главне улоге играју Сергеј Безруков, Јевгениј Миронов, Игор Петренко, Љубов Аксјонова и други.

 

Пар речи о филму. Година је 1945. У Нирнбергу почиње са радом Међународни војни трибунал. У град долази огроман број људи из читавог света, новинари и учесници суђења, које касније добија назив „Суђење века“. У саставу совјетске делегације је и капетан Волгин. Иако млад, искусио је рат на сопственој кожи. На једној од градских улица, Игор упознаје младу Рускињу Лену. Осећање које их веже пролази кроз бројна искушења, а љубав ће и овог пута спасити свет од дехуманизације.

Продукција: „Гаспром-медија”, Продукцијски центар „Синема Продакшн ”, Кадр-медиа.

Филм је снимљен уз подршку Министарства културе Руске Федерације, Руског историјског друштва, Министарства културе и туризма Калињинградске области и Фондације Александра Печерског.

Улаз је, као и обично, слободан.

 

Детаљи

Датум:
09.05.2023.
Време:
19:00 - 21:00