Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Пројекат „ТриТформаТ” из Белорусије извешће у Србији представу „Карењина”

12.09.2022., 08:00 - 13.09.2022., 17:00

Представа „Карењина” је ново дело популарног белоруског пројекта „ТриТформаТ” на чијем је челу заслужна уметница Републике Белорусије Вера Пољакова-Макеј. Премијерно изведена у Минску крајем прошле године, представа је побрала бројне позитивне критике позоришних зналаца из Белорусије.

Белоруска интерпретација овог ванвременског класика биће представљена на суд захтевне српске публике 12. септембра на сцени Опере и театра Мадленианум у Београду и 13. септембра у Центру за културу и уметност у Алексинцу.

 

Представа ,,Карењина“ је савремена и потресна љубавна прича по роману Лава Толстоја.

Представу у режији младе руске редитељке Татјане Самбук представља белоруски позоришни пројекат ,,ТриТформаТ“, на чијем је челу позната белоруска глумица Вера Пољакова-Макеј.

Премијера у Белорусији одржана је 17. и 18. новембра 2021. године.

Представе Татјане Самбук у позоришном пројекту ,,ТриТформаТ“ изненађују својим модерним освртом на класику. И овде, у овој продукцији, јунаци су обични људи нашег времена: носе кожне јакне и патике, слушају Лејди Гагу и једу бургере. А шта ту ради Лав Толстој? Времена се мењају, али проблеми остају. Зато гледаоце чека непролазна тужна прича о крхкости љубави и немогућности човека да влада собом, када осећања превладају.

Роман Лава Толстоја ,,Ана Карењина“ већ дуго година инспирише мајсторе сцене и екрана из целог света на најсмелије екперименте. Ни ова, белоруска продукција, није изузетак. Довољно је рећи да Карењин (глумац Александар Тимошкин) у току развоја догађаја једе хамбургер из америчког ресторана, Кити (Маргарита Киселите), Стива (Јуриј Баранов) и Љевин (Дмитриј Климович) личе на хипстере, а Доли (Алесја Пухова) подсећа на јунакињу модерних телевизијских talk-show емисија. Вронски (Дмитриј Егоров) се појављује пред публиком у кожној јакни и патикама у лику рокера, допуњујући слику извођењем песме Лејди Гаге.

На сцени пева и Карењина, чију је унутрашњу муку и цепање личности веома прецизно пренела руководилац пројекта, глумица Вера Пољакова.

Улогу Ане Карењине изводи водећа белоруска позоришна и филмска глумица, певачица, ТВ водитељка и руководилац пројекта, Вера Пољакова. „Ова представа говори о нама, о људима који сада живе, о породичним вредностима и о томе како се лако може уништити своја породицу“, сматра глумица. – После нашег наступа, гледаоцима није жао Карењине, ово је њена казна за грешку која је уништила породицу. Жао им је детета, сина, и Карењина.

Као композитор у овој продукцији наступила је Московљанка Дарја Гарбузњак, а музичари Председничког оркестра Републике Белорусије постали су њени пуноправни коаутори. ,,Карењина“ је већ трећи заједнички пројекат популарне минске трупе и талентоване младе руске редитељке Татјане Самбук: раније су већ креирали представе „Три сестре” и „Кнегињица Мери”.

 

Детаљи

Почетак:
12.09.2022., 08:00
Крај:
13.09.2022., 17:00