Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

Пројекција документарног филма „Острво Буромски“

31. маја, 19:00 - 20:30

У среду, 31. маја у 19 часова у Руском дому биће одржана пројекција документарног филма „Острво Буромски“ са српским титловима. Остварење ће бити приказано у оквиру пројекта „Сећање на Антарктик“ уз учешће ауторке филма Олге Стефанове.

Филм „Острво Буромски“ резултат је обимног истраживачког рада и летопис сећања на поларне истраживаче који су погинули током свог рада на Антарктику. Олга Стефанова је      позната руска путница, редитељка документарних филмова и учесница седам експедиција на Антарктик. Олга Стефанова је 2017. године била на челу пројекта рестаурације гробља поларних истраживача на Антарктику, а 2020. године је постала лауреат националне награде у области документарног филма „Ловорова гранчица“.

Филм „Острво Буромски“ биће приказан такође 2. јуна у Бањој Луци и 5. јуна у Нишу.

 „Сећање на Антарктик“ је значајан едукативни пројекат, чији је циљ да овековечи сећање на поларне истраживаче који су посветили свој живот истраживању Антарктика и постали део његове историје.  Тренутно на Антарктику ради 30 држава, од којих 23 имају станице које омогућавају истраживачима да ту бораве током читаве године. Свака држава има своје хероје, меморијална места и …гробља. Пројекат „Сећање на Антарктик“ покренут је у жељи за проналажењем гробних места и инспиративних прича о животу савремених поларних истраживача. Пројекат реализује АНО „Руска хуманитарна мисија“ уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“.

Детаљи

Датум:
31. маја
Време:
19:00 - 20:30