Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Россотрудничество ће посветити Балкански форум светом кнезу Александру Невском

14.09.2021., 08:00 - 16.09.2021., 17:00

Дана 16. септембра 2021. године Россотрудничество ће окупити у Руском дому у Србији најбоље сликаре, иконописце, фрескописце и рестаураторе из земаља Балканског полуострва. Форум мајстора биће посвећен 800. годишњици рођења кнеза Александра Невског.
Имаће прилику да размотре проблеме савремене рестаурације, као и да се заједно са колегама из Србије упознају са текућим пројектима на обнављању и осликавању православних цркава у тој земљи.
Сваки од учесника пројекта представиће своју радионицу за све који желе. Уметници ће комуницирати са омладином, представиће карактеристике националних школа осликавања у својим земљама, а сви радови који настану за то време ће бити предати Академији СПЦ за уметност и конзервацију.
Кључни моменат Форума биће путовање делегације из Русије са свештеником Руске православне цркве у престоницу Републике Српске, Бањалуку. Посебно за ову акцију је у Москви насликана икона светог благоверног кнеза Александра Невског. Ова светиња је намењена као поклон православном храму, који је тренутно у изградњи у Бањалуци. Икона ће бити предата старешини будућег храма, служиће и заједничку службу.
„Ми отварамо у Руском дому уметничку лабораторију, а њени учесници ће потом већ сами сарађивати, спајаће их руска школа рестаурације – објективно једна од најбољих у свету,“ – истиче саветница руководиоца Россотрудничества Нармин Ширалијева.
Молимо све који желе да присуствују на манифестацији да се пријаве до 15. септембра путем електронске поште на адресу kultura@ruskidom.rs

Детаљи

Почетак:
14.09.2021., 08:00
Крај:
16.09.2021., 17:00