Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

РУСКИ ДОМ ПРЕДСТАВЉА – ЕКСТРАВАГАНЦА ПОРОДИЦЕ ЧЕРЕПНИН

08.12.2023., 19:00 - 20:30

Слушаоцима концерта „Екстраваганца породице Черепнин“ бити представљена дела три генерације изузетних руских композитора – Николаја, Александра и Ивана Черепнина. Комади уврштени на програм концерта се међусобно разликују по стилу, а датирају од пре више од 100 година.

Музичко стваралаштво Николаја Черепнина (1873-1945) биће представљено композицијама за глас и клавир, заснованим на поезији Балмонта и Љалечкина. На великој сцени Руског дома биће изведена и Николајева поставка „Рибар и рибица“ по мотивима бајке Александра Пушкина, у аранжману за наратора и клавир. Сјајну причу употпуниће фантастичан музички коментар.

Клавирска дела за соло извођење и дуо Александра Черепнина (1899-1977) одражавају афинитет композитора према страним музичким културама. Публика ће моћи да чује Грузијску клавирску свиту за 4 руке, три кинеске етиде за соло клавир, које оживљавају кинеске традиционалне инструменте и Камерни концерт за флауту, виолину и клавир, који је понео прву награду на такмичењу композитора Schott Music Publishers1925 када је Черепнин имао само 25 година.

Иван Черепнин (1943-1998) биће представљен двема композицијама – Pensamiento за флауту и ​​клавир и ретко извођеним делом за сопран и гудачки квартет ,,Није било ветра. Дело је компоновано за прославу 100. годишњице музичке издавачке куће Belaieff Music Publishers, а засновано је на руској свадбеној народној песми познатој као „плач“. Ово је последње дело Ивана Черепнина, које је компоновао незадуго до своје преране смрти.

На концерту ће наступити врхунски музичари из Русије, Србије, Кине, Хрватске и САД: концертмајстор Хангџоу филхармоније, виолиниста Чуан Јуан, америчка флаутисткиња Суе-Елен Черепњин, прослављени амерички клавирски педагог Дејвид Витен, сопран Ванже Жанг из Кине, национално благо Хрватске – Загребачки квартет,  истакнути српски пијаниста Дејан Синадиновић, професорка соло певања из Русије Људмила Поповић и глумица Нина Мартиновић.

Концерт „Екстраваганца породице Черепнин“ биће одржан у петак, 8. децембра у 19 часова у концертној сали Руског дома (Краљице Наталије 33, Београд). Улаз је слободан.

Детаљи

Датум:
08.12.2023.
Време:
19:00 - 20:30