Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Руско-српска конеренција Међународног дискусионог клуба „Валдај“ и Руског дома у Београду

20.06.2021., 08:00 - 24.06.2021., 14:00

У сарадњи са Представништвом Россотрудничества у Србији – Руским домом у Београду, у четвртак, 24. јуна у Руском дому (Краљице Наталије 33) биће одржана Руско-српска конференција Међународног дискусионог клуба „Валдај“ на тему: „Русија на Балкану: поглед у будућност“. Клуб „Валдај“ покреће дијалог са регионом који је од приоритетног значаја за Русију.
Међународни односи на Балкану динамично се развијају. Регион је од великог значаја за Москву, што се може објаснити културним, духовним и политичким везама Русије са народима на Балкану. Посебно су значајне везе са Србијом. Билатерална сарадња није ограничена само питањима која су везана за историјско сећање. Москва и Београд имају сличан став по многим питањима међународне агенде, развијају заједничке економске, инфраструктурне и енергетске пројекте.
Посебан статус српско-руских односа ојачан је конкретним корацима. Србија се није придружила санкцијама ЕУ против Русије, а од 10. јула започиње сарадњу са Евроазијском економском унијом у оквиру зоне слободне трговине. Почетком јуна Србија је постала прва држава у Европи која је покренула производњу руске вакцине ,,Спутник V“. Сарадња Србије и Русије у гасном сектору ојачана је отварањем новог гасовода ,,Балкански ток“. Ово је само део питања која ће бити у средишту пажње током две сесије конференције:
• Перспективе сарадње Србије и Русије у економској сфери;

• Перспективе сарадње Србије и Русије у друштвеној и културној сфери.

За учешће у конференцији позвани су: председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић; министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић; министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин; копредседник српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Ненад Поповић; заменик градоначелника Београда Горан Весић; руководилац Центра за руска истраживања при Факултету политичких наука Универзитета у Београду Синиша Атлагић; редитељ, инострани члан Академије наука и уметности Републике Србије Емир Кустурица и др. Са руске стране у конференцији учествоваће: изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко; руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков; руководилац Представништва Россотрудничества у Србији Јевгениј Баранов; руководећи партнер EY за земље Заједнице Независних Држава, заменик руководиоца за рад са клијентима у земљама Централне, Источне, Југоисточне Европе и Централне Азије Александар Ивлев; заменик проректора, професор на Одељењу за међународне односе Националног истраживачког универзитета Виша економска школа, виши научни сарадник на Институту за Европу Руске академије наука Јекатерина Ентина; председник одбора Фондације за развој и подршку Међународног дискусионог клуба ,,Валдај“ Олег Барабанов; виши научни сарадник Института за међународну политику WeltTrends у Потсдаму, научни директор Немачко-руског форума Александар Рар и др.
У Руско-српској конференцији Међународног дискусионог клуба „Валдај“ учествоваће и други истакнути стручњаци у области међународног права, међународних односа, економије, науке и културе.

Детаљи

Почетак:
20.06.2021., 08:00
Крај:
24.06.2021., 14:00