Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Солистички концерт Нађе Дорник

21.04.2023., 19:00 - 20:30

Петак, 21. април у 19 часова

Концертна сала „Фјодор Шаљапин“

Улаз слободан

 

Програм:

А. Скрјабин: Прелиди оп. 11

К. Шимановски: Варијације оп. 3

Ф. Шопен: Балада оп. 52 бр. 4

Нађа Дорник је љубав према музици и жељу да закорачи у један чаробан и величанствен свет, осетила пролазећи свакодневно поред једне музичке школе у Београду, кроз чије отворене прозоре су допирали звуци клавира. Одлучила је да то буде њен први инструмент, али је замишљала себе како свира и харфу. Убрзо је остварила и овај сан.

Ове године, на Националном конзерваторијуму Супериор за музику и плес у Паризу, Нађа завршава мастер студије клавира, у класи професора Франк Бралеа. На истом конзерваторијуму са највишом оценом већ је дипломирала на мастер студијама харфе, у класи професорке Изабеле Морети. Нађа је и лаурет француских фондација за класичну музику Сафран и Мејер. Амбасадор је Академије Салин Ројал, а изабрана је и за мастерклас клавира код светски познатог пијанисте и професора Оливије Казала. На студије харфе и клавира у Паризу, примљена је са 16 година, једногласним одлукама жирија, након завршене Средње музичке школе „Мокрањац“ у Београду, где је клавир учила у класи професорке Жељке Воркапић, а харфу у класи професорке Мр. Дијане Сретеновић.

За Нађу је посебно значајна била прошла година, јер је била учесник престижне турнеје у оквиру Фестивала „Лето у Француској“, чији је организатор и главни извођач прослављени француски челиста Готије Капусон. На овом фестивалу Нађа је наступала и са харфом и са клавиром, а њено извођење је веома позитивно оцењено од стручне јавности.

Школовање Нађе Дорник и раније је било праћено учешћем на међународним и националним такмичењима, али и наступима на концертима. Као солиста сарађивала је са Женевским камерним оркестром, Оркестром министарства одбране „Станислав Бинички“, Оркестром „Про класика“, Филхармонијом младих“ „Борислав Пашћан“ и Симфонијским оркестром Радио Телевизије Србије.

На такмичењима је, до сада, освојила више од 30 награда, остваривши већином признања лауреат или првонаграђена. Веома често се такмичила и побеђивала у старијим категоријама. Такмичења и концерти омогућили су јој да се представи публици широм света од Москве до Њујорка, Женеве, Лондона, Милана, Фиренце и наравно Париза. Наступила је у Карнеги Холу и на Светском конгресу харфе у Хонг Конгу. Наступала је са швајцарским флаутистом Себастионом Жакотом, диригентом Патриком Галоом, изводила музику српског композитора и академика Ивана Јевтића и италијанског композитора Дениела Гареле, а сарађује и са многим младим композиторима и извођачима широм света.

Детаљи

Датум:
21.04.2023.
Време:
19:00 - 20:30