Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Петар Кордић има диплому Правног факултета Универзитета у Београду. Тренутно студира на припремном одељењу Државног универзитета у Санкт Петербургу и планира да упише мастер студије на смеру „Међународни односи“. У свом интервјуу испричао је како је дошао у Санкт Петербургу, како иду студије на Универзитету и са каквим потешкоћама се сусрео током учења руског језика. https://english.spbu.ru/news/5059-st-petersburg-is-a-city-full-of-young-students-with-a-very-distinctive-energy

 


 

Сара Николић о животу и студирању у Санкт Петербургу

Сара Николић се родила у малом граду на југу Србије, а после средње школе одлучила је да упише руски универзитет. Она данас студира информационе технологије и програмирање на 3. години на Националном истраживачком универзитету информационих технологија, механике и оптике у Санкт Петербургу (Универзитет ИТМО), а у слободно време бави се плесом у студентском клубу.

– Родила сам се у малом граду на југу Србије. После средње школе одлучила сам да упишем универзитет у иностранству и зауставила сам се на Технолошком институту у Петербургу. Уписала сам се преко Руског центра за науку и културу „Руски дом“ – они пружају могућност бесплатног студирања у руском универзитету и добијања стипендије.

Знала сам да је Русија земља културе, али нисам мислила да је баш толико. Овде људи читају књиге у метроу, на улицама је посебна атмосфера, свирају музичари. Задивило ме је што је Петербург тако велик. И што није обичај да се мушкарци и жене рукују.

Приметила сам да су Руси зими мање дружељубиви него на пролеће или лето. Када је топло, град као да се буди, сви се шетају и смеју. То је предивно! Вреди преживети зиму да бисте видели такав Петербург.

Прва година је припремна, тада су нам предавали руски језик. Ишли смо на екскурзије, учили смо о историји и култури Русије. Трудим се да се доста шетам, како бих боље упознала Петербург.

Након припремне године било ми је лакше да студирам. Навикла сам се на термине који се користе у програмирању и на научни стил. Али систем образовања у Русији се разликује од система у Србији, и требало ми је времена да бих схватила како функционише. У Србији семинари и лабораторијски радови нису толико важни као испитни рок, а овде се рачунају све активности током семестра. Збунило ме је и што је ограничен број излазака на испит: у Србији не исписују због преношења неког испита, на пример из физичког.

Најфасцинантније је што сам за годину дана доста напредовала у учењу руског језика. Ја сам са југа Србије и наш дијалекат личи на руски. И код нас, као у руском, акценат пада углавном на претпоследњи слог, глаголи у прошлом времену и неке именице се завршавају на „л“. На пример, у Врању се исто може чути „стол“, „сол“, а у књижевном српском се каже „сто“ и „со“.

Поред студија бавим се плесом у студентском клубу. Тамо нам показују технике савременог плеса, хауса, хип-хопа и попинга. За сада играм у почетној групи, немам много времена да се томе посветим, јер ми већи део времена одузима учење.

Чему Вас је научила Русија?

– У Русији су људи реалисти, то ми се допада. Овде сам се и ја променила: постала сам мирнија, почела сам сталоженије да гледам на ствари.

Да сам остала у својој земљи, не бих видела толико места и не бих се упознала са толико људи. Сада разумем не само Русе, већ и људе и других земаља: Вијетанама, Кине, земаља Латинске Америке. Овакво искуство не можете стећи ако дођете у Русију као туриста.

Ко је имао важну улогу у овом процесу?

– Мама. Управо ми је она причала о руској култури, о томе како је Русије једна од најчаробнијих земаља на свету.

Пет открића у Петербургу

  1. Петроградски рејон

У мом рејтингу најлепших рејона он је на првом месту. Може се поредити са музејем.

  1. Отварање мостова

Неколико пута сам гледала отварање мостова. То је предиван призор и за мене симбол Петербурга.

  1. „Пекаре Ф. Вољчека“

У последње време „Пекара Ф. Вољчека“ ми је постало омиљено место: тамо је повољно и квалитетно пециво. Ово место као да има петербуршки дух. Пекара се може поредити и са хитном помоћи: можеш да уђеш када се смрзнеш или хоћеш кафу.

  1. Литејни проспект

Ова улица ме инспирише. Атмосфера је креативна и има много лепих зграда. Још се ту налази и „Претплатна издања“ – једна од мојих омиљених радњи.

  1. Српски ресторан UKUSNO

Недавно сам сазнала да у Петербургу постоји српски ресторан. Посетила сам га, а онда сам позвала и своје пријатеље. Раније ми је у Русији недостајао српски ајвар, а сада, када ми недостаје кућа, долазим овамо.

 

Детаљније (чланак на руском језику) читајте на сајту https://paperpaper.ru/serbka-sara-nikolich-ob-urokah-russk/ (Интернет издање „Папир“, Санкт Петербург)