Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ПРЕДАВАЊЕ РУСКОГ ЈЕЗИКА КАО СТРАНОГ: ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВЕ

У оквиру обележавања Дана руског језика Руски дом у Београду је организовао округли сто на тему „ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ПРЕДАВАЊЕ РУСКОГ ЈЕЗИКА КАО СТРАНОГ: ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВЕ“
Руководилац Руског центра за науку и културу се обратио и поздравио учеснике округлог стола. Директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов обратио је пажњу учесницима на потребу за промовисањем руског језика у регионима Србије и захвалио се наставницима руског језик као страног за племенит и тежак рад, труд у сфери популаризације и очувања руског језика и пожелео им плодотворан рад.
Модератор Округлог стола је била доктор филологије, слависта, професор руског језика као страног, члан Славистичког друштва Србије Јулија Шапић, која је поделила интересантне нијансе предавања руског језика као страног на даљину у савремено доба.
Наталија Козина, заменик генералног директора наставно-издавачког центра „Златоуст“, заменик главног уредника издавачке куће „Златоуст“, доцент на катедри за стране језике Државног технолошког универзитета „Станкин“ у Москви, представила је рад на тему Наставно-методичка литература у условима предавања на даљину: традиционалне форме и могућности дигиталних формата“. Олга Рождественска, предавач руског језика као страног на Државном универзитету „Ломоносов“ у Москви говорила је о коришћењу PowerPoint презентација и интерактивних онлајн ресурса у процесу предавања руског језика као страног. Јелена Макејева, доктор филологије, доцент на катедри за руски језик у професионалној настави Филолошког института Државног педагошког универзитета у Москви изложила је рад на тему „Курсеви подршке на даљину у систему предавања страним студентима филологије и будућих предавача руског језика као страног“. Светлана Болотцева, стручњак и испитивач Државног универзитета у Санкт Петербургу испричала је колегама о „Процедури одржавања онлајн тестирања из руског језика као страног на Универзитету у Санкт Петербургу“. Доктор филологије Иван Ивић говорио је о „Психолошким аспектима виртуелног образовања“. Руководилац Руског центра Филолошког факултета Универзитета у Београду, доктор филологије, предавач руског језика Бојана Сабо и шеф катедре за славистику Филолошког факултета у Београду Јелена Гинић упознали су учеснике манифестације са садржајем уџбеника из руског језика „Ни пуха ни пера“, који су написали водећи професори српске школе русистике, а који се баве предавачком и научном делатношћу на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду и у филолошкој гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.
Мира Симеуновић, наставник руског језика у основној школи „Кнез Сима Марковић“ у Београду, Барајево, изложила је рад на тему „Иновациони приступи и практична решења у методици предавања руског језика“. Ана Спремић, наставник руског језика у Осмој београдској гимназији говорила је о изазовима онлајн предавања и отворила је питања повећања мотивације за учење руског језика на даљину.
Округли сто је био веома „жив“ захваљујући учесницима и користан, зато што је омогућио анализирање „нових изазова“ предавања руског као страног, као и сагледавања путева за квалитетну реализацију.