Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому у Београду отворен Форум сликара, рестауратора и иконописаца посвећен 800. годишњици светог кнеза Александра Невског

У Руском дому у Београду 16. септембра отворен је Форум „Посвећење светом кнезу Александру Невском“, уприличен поводом 800. годишњице рођења Александра Невског.
На отварању Форума присутне су поздравили саветник руководиоца Россотрудничества Нармин Ширалијева, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, ректора Академије СПЦ за уметност и конзервацију др Дарко Стојановић, старешина подворја Руске Православне Цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев и протођакон Младен Ковачевић, ђакон Храма Светог Саве у Београду.
Током рада Форума учесницима је дата могућност да размотре проблеме савремене рестаурације, као и да се заједно са колегама из Србије упознају са текућим пројектима на обнављању и осликавању православних цркава у земљи.
Са руске стране су излагали уредник верзије на српском језику информативног портала „Православие.ru“ јереомонах Игнатије (Шестаков), уметници Ана Иљина, Ирина Никитина, Александар Сењкин. Румуни је представљао др Мусат Андреј Флорин. А у саставу српске делегације били су предавачи Академије СПЦ за уметност и конзервацију: др Дарко Стојановић, др Недељко Ристановић, Теодор Митровић, др Тадија Стефановић, др Жељко Ђурић.
У оквиру манифестације организоване су и мајсторске радионице истакнутих иконописаца, фрескописаца и рестауратора из Русије, Србије и Румуније.