Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Први концентрациони логор у Европи

У Руском дому је 1. марта представљено руско издање романа ,,Јеванђеље по робу“ Данила Тешановића о једној од најтрагичнијих страница у историји 20. века. на Балкану – Добојском логору, изграђеном за време Првог светског рата од стране Аустроугарске власти за „сумњиве” Србе из Херцеговине и источне Босне.

Логор се сматра симболом почетка трагичних догађаја у историји 20. века. – доба концентрационих логора, кроз које су у периоду од 1930. до 1940. прошле десетине милиона људи. У Добојском логору је било затворено најмање 50 хиљада људи, од којих је најмање 3 хиљаде страдало. У овај логор била је смештена и породица Тешановића: од седморо браће и сестара преживео је само његов деда. За основу романа узета је прича његове породице, а у књизи је описана и судбина оних који су присилно одвођени у аустроугарску војску. Верни завету „Не дижите руке на словенску браћу!“ они прелазе на руску страну. Њихов пут до отаџбине лежао је преко српских добровољачких јединица и службе на страни и ,,белих“ и ,,црвених“ у Руском грађанском рату.

Одломке из романа је поред аутора казивала Софија Алемпијевић, преводилац књиге на руски језик.

У оквиру представљања књиге, уз подршку издавачке куће ,,4СЕ“ отворена је изложба Културног центра Добој „Добојски логор – култура сећања“. О историјату логора и тешкоћама очувања сећања на ову трагедију која многима у Краљевини Југославији, али и послератној Југославији није одговарала говорила је директорка Културног центра Добој Лидија Жарић.

Заједно са Љубицом Тимановић, госпођа Жарић је казивала стихове „Реквијема“ Цветајеве и извела руске романсе.