Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Изложба „Руски уметници и српске светиње“

02.12.2020., 08:00 - 15.01.2021., 17:00

УДРУЖЕЊЕ ЗА УМЕТНОСТ И НАРОДНЕ ЗАНАТЕ ИЗ САНКТ ПЕТЕРБУРГА И ЛЕЊИНГРАДСКЕ ОБЛАСТИ “ДВОРАНА ЗАНАТА“ УЗ ПОДРШКУ АМБАСАДЕ РУСИЈЕ, ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА БЕОГРАДА И „РУСКОГ ДОМА“ У БЕОГРАДУ ПОЗИВАЈУ ВАС НА

ФЕСТИВАЛ СРПСКО-РУСКЕ КУЛТУРЕ

 

Од 2.  децембра 2020.

Галерија „Прогрес“

Кнез Михаилова 27

Свакодневно од 10:00 до 17:00 часова

 

Продајна изложба предмета декоративне и примењене уметности, народног  стваралаштва и заната

Изложба „Руски уметници и српске светиње“

Краљ Петар I Карађорђевић је у месту својих предака, на Опленцу, брду изнад Тополе подигао монументалну Цркву Светог Ђорђа која је Маузолеј краљевске породице Карађорђевића. За живота краљ Петар I није дочекао да Храм буде коначно завршен, тако да је декорацију унутрашњости Храма преузео син краљ Александар I, који је за решење изабрао једну од најтежих, али и најлепших декорација – мозаик. За један такав свеобухватни посао краљ Александар I је ангажовао истакнуте руске уметнике Николу Краснова и Сергеја Смирнова који ће у велелепни Храм уградити део себе и културе свог народа. По жељи краља Александра I руски мајстори обилазиће средњевековне манастире старе Србије где ће копирати најлепше средњевековне српске фреске. Оплемењене њиховом руком настају велики предлошци, који постају препознатљиве аутентичне композиције опленачког мозаика. На Опленцу је сачувано 725 оригиналних композиција.

 

Изложба фотографија најрепрезентативнијих народних ношњи и градитељства са сталне изложбе “Народна култура Срба у 19. и 20. веку“, коју је представио Етнографски музеј у Београду.

Организатор: Удружење за очување традиција, заната и уметности НАСЛЕЂЕ

 

Детаљи

Почетак:
02.12.2020., 08:00
Крај:
15.01.2021., 17:00