Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Пабло Роси и пријатељи

24.02.2022., 18:30 - 20:30

Са задовољством вас позивамо на концерт класичне музике  „Пабло Роси и пријатељи“, који ће бити одржан у четвртак, 24. фебруара у 18.30 часова у Великој сали Руског дома у Београду.

Пијаниста Пабло Роси, виолинисткиња Дуња Каламир и пијанисткиња  Јованка Вишекруна Јанковић извешће дела најпознатијих светских композитора: Рахмањинова, Чајковског, Прокофјева, Вила Лобоса, Листа, Дворжака, Вагнера, Вијењавског.

 

Биографије:

Млада звезда бразилске музичке сцене, пијаниста Пабло Роси рођен је 1989. године. Са шест година почео је да похађа часове клавира, а годину дана касније дебитује на такмичењу младих пијаниста у месту Лагеш (Санта Катарина, Бразил), где осваја прву награду.

Са првим солистичким концертом настипио је с десет година. Дипломирао је и магистрирао на Московском државном конзерваторијуму ,,Петар Чајковски“ у класи професора Елисе Вирсаладзе. Другу мастер диплому стекао је 2021. године на конзерваторијуму Mannes School of Music у Њујорку.

Роси гради успешну међународну музичку каријеру. Наступао је на позорницама престижних концертних дворана у Европи. Као члан угледне енглеске фондације „The Keyboard Charitable Trust“ у последњих пет година одржао је више од осамдесет реситала у Европи, Сједињеним Државама, Африци и Латинској Америци. Током прошлогодишње сезоне одржао је солистички концерт у Њујорку, у чувеном Карнеги Холу, као и у другим престижним концертним дворанама широм света.

Његова дискографска остварења добила су извандерне критике, а обухватају снимке од соло клавира до камерне музике. Албум „Villa-Lobos: Complete Violin and Piano Sonatas“ у издању издавачке куће „Naxos“ проглашен је за најбољи снимак камерне музике од стране прослављеног Би-Би-Си Мјузик магазина.

Дуња Каламир рођена је 2005. године у Београду. Први солистички концерт одржала је са девет година у Галерији САНУ. Од 2013. године као ученица Музичке школе „др Војислав Вучковић“ у Београду, а данас као студент Универзитета уметности у Грацу у класи чувене виолинисткиње Весне Станковић, освојила је прве награде на бројним међународним и домаћим такмичењима.

На међународном такмичењу Il Piccolo Violino Magico 2017 у Италији добила је специјалну награду за најбоље извођење Вивалдија. У 2019. години освојила je прву награду на UAF International Music Competition у Бостону (САД) и трећу награду на  Кocian violin competition у Чешкој.

Свирала је са Прашком филхармонијом у Прагу, као и са Руским председничким оркестром у Москви. Учествовала је на мајсторским курсевима Стефана Миленковића, Дејана Михајловића, Немање Радуловића, Татјане Балашове, Драгутина Младеновића и Регине Брандстетер. Добитница је АртЛинк награде ,,Најперспективнији млади музички уметник у 2020. години“.

 

Јованка Вишекурна Јанковић дипломске и магистарске студије клавира завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавала се на Академији Франц Лист у Будимпешти, а потом у познатом уметничком центру Банфф у Kанади. Током студија освајала је награде на националним и интернационалним пијанистичким такмичењима, међу којима и другу награду на такмичењу Фредерик Шопен за  младе музичаре у Риму.

Након остварене међународне каријере основала је уметничку асоцијацију за подршку младих талената ,,АртЛинк“ и ,,АртЛинк фестивал“ чији је извршни и уметнички директор.

Носилац је Ордена уметности и књижевности у рангу витеза Министарства културе Републике Француске.

 

Детаљи

Датум:
24.02.2022.
Време:
18:30 - 20:30