Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Представљање књиге ,,СКРИВЕНА ИСТОРИЈА – о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ Сретена Јаковљевића

11.10.2022., 18:00 - 19:30

Уторак, 11. октобар, у 18 часова

Велика сала Руског дома

Улаз слободан

 Књига је плод тридесетогодишњег рада и истраживања новинара и публицисте Сретена Јаковљевића, дугогодишњег члана Удружења новинара Србије. Документарну грађу је прикупљао као спољни сарадник Одбора за истраживање геноцида над српским народом и другим народима Југославије у 20. веку – Српске академије наука и уметности у Београду.

Књига по први пут објављује податак о броју погинулих партизана, Немаца, усташа,  Италијана  и четника за време Битке на Неретви 1943. као и податак, колико су тада четници убили  Хрвата и муслимана, а колико усташе Срба од Баније до Неретве.

,,СКРИВЕНА ИСТОРИЈА о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“, је на јавном конкурсу Министарства за културу и образовање Владе Републике Србије, у јуну ове године, одабрана међу значајна дела штампана у Србији у 2021. години и препоручена библиотекама у Републици да је уврсте у свој књижни фонд.

Позитивне критике књизи су дали познати српски академици: Матија Бећковић, песник, Љубодраг Димић, историчар,  проф. др Мило Ломпар, историчар књижевности, као и познати књижевници и професори из Републике Српске: проф. Момчило Голијанин, из Невесиња, проф. Радомир Вучковић из Гацка, проф. Никола Баћевић, из Билеће, проф. др Миленко Кундачина из Берковића, др Драган Ковач из Требиња.

Према речима аутора, књига је данас посебно актуелна с обзиром на данашњу ситуацију у региону када се врши ревизија историје, намерно сакрива истина о извршеном геноциду над Србима у Другом светском рату.

Детаљи

Датум:
11.10.2022.
Време:
18:00 - 19:30