Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Cвечано вече, посвећено 100. годишњици од рођења Расула Гамзатова

🇷🇸 У Руском дому је у петак увече одржано свечано вече, посвећено 100. годишњици од рођења Расула Гамзатова. Организована на иницијативу компаније Газпром енергохолдинг Сербиа д.о.о., свечаност је уприличена како би се представио лик и дело једног од најистакнутијих песника Русије прошлог века, првог поете Дагестана, чије стваралаштво, нажалост, није довољно познато српској јавности.
Завичај Гамзатова је остварио велики утицај на његово песништво. Природне лепоте Дагестана, традиција и култура народа који га насељавају неки су од главних мотива његових стихова, по први пут објављених у преводу на српски језик у збирци под називом „Далеки врх изгледа близу“, а у издању компаније Газпром енергохолдинг Сербиа д.о.о. Примерак књиге коју прате фотографије из породичне архиве Гамзатова, а које је за штампу уступио Народни музеј Дагестана „Алибек Тахо-Годи“ на поклон су добили сви љубитељи писане речи на свечаности у Руском дому.
Живот и стваралаштво Гамзатова представљено је и кроз изложбу архивских фотографија, уприличену у фоајеу Руског дома. Кавкаски крај познат је по изузетној лепоти и упечатљивости народне плесне традиције те је публика имала прилике да ужива у наступу чланова легендарног Плесног ансамбла из Дагестана „Лезгинка“, али и лепоти њихове народне ношње, чији су примерци били изложени при улазу у концертну салу Руског дома.
Свечаност је окупила велики број званица, а догађај је својим присуством подржао и Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко.